Campanya els Drets dels Arbres
Et convidem a escoltar el vídeo de presentació de la nostra Campanya "Els Drets dels Arbres" fet per Isabel Verdaguer
Defensar els drets dels arbres:
Aquesta campanya vol mostrar els arbres com a éssers vius i sensibles que són. Pretén mostrar una nova cara del món vegetal lluny de la visió utilitalista.
Vol que ens acostem a les plantes i els arbres. Elevar el seu estatus dins de la nostra societat.Vol donar als arbres els drets que tot ésser viu necessita per a poder viure dignament. No volem que morin, però tampoc que sobrevisquin. Volem que visquin. Han de deixar de morir per culpa dels nostres capritxos, interessos o per la nostra ignorància .
Creiem que el factor de proximitat és fonamental i és per això que volem començar pels drets més pròxims, els drets dels arbres urbans. Són els més desfavorits i els que tenim més pròxims. Si no som capaços d'entendre, protegir i cuidar als nostres arbres de carrer, com podem arribar a protegir un bosc, o protegir els boscos tropicals? Si no som capaços de cuidar als nostres arbres, com podem protegir els animals que viuen en ells?
Comencem doncs pel petit i pròxim i després ens anirem expandint.Et convidem a veure i escoltar aquest vídeo que hem realitzat (dibuixat pel Peix Melon de Sarai Aleman Calatayud i veu d'Isabel Verdaguer) sobre els arbres urbans
Et convidem a veure i escoltar aquest vídeo que hem realitzat sobre els arbres i la seva història
Prioritats
Una de les nostres prioritats és impedir el maltractament diari dels nostres arbres. Cada dia, amb els nostres petits actes quotidians i en molts casos inconscients, anem maltractant al verd que ens envolta. Contínuament i de forma generalitzada els arbres són ignorats, colpejats, danyats i ni tan sols ens adonem. Molts arbres moren o emmalalteixen cada any per culpa directa de les dràstiques i mal fetes podes que els hi practiquem. Cal acabar amb la creença que la poda és beneficiosa per als arbres. Només en certs casos i per objectius concrets, i feta amb coneixement
Referent i col·laborador:
Francis Hallé, un gran botànic dels nostres temps, que ha dedicat la seva vida a les plantes i se ha convertit en un referent en la lluita i conservació del món vegetal.
Estem en contacte amb ell i utilitzem els seus llibres i el seu treball com a material de treball de la nostra campanya.
Ens hem unit a la seva causa i hem portat al nostre país la seva lluita i el seu treball, adaptant-lo a la situació i necessitats dels nostres arbres.
Us animem a llegir un llibre seu:"Du bon usage dels arbres", 2011
Treballem un document que parla sobre la situació precària dels arbres urbans i una carta sobre els seus drets per fer divulgació i expandir el missatge al màxim de persones possibles; ajuntaments i entitats, informant sobre la necessitat d'un canvi en la gestió urbanística de l'arbrat viari. També volem proposar un canvi en la legislació actual perquè les plantes puguin adquirir un nou estatus legal adquirint personalitat juridica i puguin així tenir un suport i una protecció legal.Objectius de la campanya
- Aconseguir una llei, primer a nivell Estatal Espanyol, i després Europeu, que garanteixi els drets dels arbres, que permeti denunciar el seu maltractament i vetlli pel seu benestar.
- Divulgar i sensibilitzar sobre els arbres, entenent l'arbre com el paraigua de la resta d'éssers vius del planeta
- Acostar i connectar les persones als arbres i la Naturalesa d'una forma diferent. Les emocions com a eina de conservació.
Pilars del projecte:
Per a aconseguir els nostres tres objectius hem cregut oportú dividir el projecte en dos pilars base (Pilar legislatiu i Pilar educatiu, de divulgació, sensibilització i connexió), dins dels quals s'obriran diferents línies de treball que ens permetran avançar en el nostre projecte.
A) Pilar legislatiu:
Quadern on exposem les lleis que proclamem per als arbres i el perquè d'aquestes, basant-nos en el necessaris que són per a la nostra condició humana i la nostra supervivència i en la seva capacitat de ser éssers sensibles i amb intel·ligència pròpia.
Que ens donen els arbres i perquè han de ser defensats. Els seus drets són els nostres drets.
Aquí fem una exposició sobretot el que ens proporcionen els arbres. És la forma més directa d'entendre la proclama dels drets arboris, no com un capritx, sinó com una necessitat també humana. Si volem continuar gaudint del nostre dret a la vida hem d'entendre que això només serà possible si defensem a qui ens dóna la vida. Defensar als arbres, és defensar a aquests, però també és defensar-nos a nosaltres mateixos. La proclama dels seus drets ve a conseqüència de la gran quantitat de drets humans que queden vulnerats al no garantir la supervivència i benestar dels arbres.
Igual que en moltes ocasions no ens adonem, o no valorem, el gran esforç altruista que tots els pares del món exerceixen sobre els seus fills, tampoc som conscients del gran servei que ens brinden els nostres aliats els arbres.
També donen sense demanar res a canvi, ens donen aliment encara que això suposi la seva mort, ens donen una llar encara que sigui a base del seu consum, ens donen medicines, ens donen ombra, ens donen regulació tèrmica, regulen els cursos hidràulics i ens donen aigua provocant la pluja i les boires, retenen el sòl, i eviten l'empobriment de la nostra terra nodrint amb les seves fulles i retenint amb les seves arrels, donen recer a mamífers, insectes i ocells que regulen les nostres plagues, fan la vida possible a les ciutats, decoren els nostres carrers i jardins, ens escolten quan necessitem un confessor discret, i el més important netegen l'aire que contaminem fixant el CO₂ i altres substàncies tòxiques per als humans, en els seus teixits i a canvi ens donen l'aire pur que necessitem per a respirar. Oxigen a canvi de diòxid de carboni. No hem estat capaços fins ara de fer cap màquina que pugui fer-nos aquest intercanvi. La nostra millor tecnologia no ha pogut superar a les plantes. Que necessitem més perquè vegem que hem de protegir la millor i única manera de salvar-nos?
Podria entrar detalladament sobre tots els materials que ens donen i tot el que realment traiem d'ells, i això sense entrar en el seu valor intrínsec. El valor propi al de ser un arbre.
Francis Hallé en el seu llibre “El bon ús dels arbres” ens descriu l'activitat d'una persona qualsevol durant mig dia. Només amb la descripció de migdia ens fa veure com sense adonar-nos pràcticament tot el que fem necessita de l'existència dels arbres. Us recomano la seva lectura. (Du bon usage donis arbres. Francis Halle. 2011).
Resum sobre el que ens aporten els arbres:
- Valor ornamental
- Redueixen i atenuen el soroll de les ciutats i carreteres.
- Extreuen la humitat de sòls i parets de cases construïts en sòls humits, principalment de pisos construïts sota terra.
- Emissió de substàncies volàtils beneficioses per a controlar plagues, bacteris...
- Emissió de substàncies volàtils beneficioses per a la nostra salut.
- Efectes beneficiosos sobre el nostre, cos, ment i les nostres emocions. La seva presència, i no sols per les seves substàncies volàtils, tenen beneficis en l'estat anímic i en la psicologia de les persones. Redueix l'agressivitat, millora la concentració, millora el somni, augmenta la nostra creativitat, augmenta l'energia positiva, escurça el període de recuperació...
- Emissió de substàncies que atreuen a depredadors que controlen unes certes plagues.
- Recer per a fauna i flora necessària per al nostre ecosistema. Aquesta propietat augmenta proporcionalment amb l'edat de l'arbre.
- Ombra
- Curta vents
- Aumentación de la humitat de l'aire i baixada de la temperatura a conseqüència de la seva evaporació i transpiració.
- El punt anterior si tenim arbres prop de les cases (pisos també) es detecta una reducció energètica i un conseqüent estalvi econòmic.(Reducció d'un 20-25% d'energia).
- Ens donen aigua a través de la seva humitat i de la pluja que creguin, gràcies a la seva evaporació i a altres molècules que desprenen en l'atmosfera. (Després de la desforestació massiva detenim la pluja i el cicle hídric natural).
- Producció d'ions negatius molt beneficiosos per a la nostra salut i sobre el nostre estat anímic.
- Nodreixen el sòl amb les seves fulles.
- Retenen el sòl evitant l'erosió i empobriment del sòl per vent i per inclinació del terreny.
- Absorbeixen el CO₂ (Diòxid de carboni). Els arbres són un acumulador de contaminants atmosfèrics (la meitat de la massa de l'arbre després d'assecat, està constituït de carboni extret de l'atmosfera)
- A més d'absorbir el CO₂ també absorbeixen altres contaminants que barrejats amb el gas carbònic, entren per les fulles , es dilueixen amb l'aigua i es reparteixen almacenandose en diferents parts de la planta. Aquests contaminants poden ser: Metalls pesants (plom, cadmi, manganès, …), contaminants resultat de la combustió i de les activitats industrials, contaminants gasosos, òxids d'assot, NO I NO2, òxid de sofre, SO2, CO,ozó, O3...
- Aquesta capacitat d'absorció de CO₂ i altres contaminants converteixen als arbres en la principal eina de control del canvi climàtic.
- Ens proporcionen gran quantitat de materials tèxtils, de construcció, alimentaris i mèdics..
- Ens aporten O2. (Oxigen).
- En definitiva la salut dels arbres i els ecosistemes forestals és indispensable per a la salut mundial, tant per a depurar l'aire i l'aigua, assegurar la riquesa dels nostres sòls, parar la desertificació i l'aliment que necessitem, assegurar la pluja, fomentar la nostra salut física i mental i evitar pandèmies, a més d'assegurar coherència amb el nostre passat. Un origen com a espècie arborícola que ens ha permès arribar a l'homo sapiens actual.
Els boscos són necessaris perquè els animals puguin viure en ells. La desforestació està ocasionant que els animals envaeixin els espais urbans i interactuin amb els humans amb el conseqüent risc de contagi de malalties, problemes de cohabitació...
Després de veure tot el que els arbres ens aporten i d'entendre l'indispensables que són per a la nostra continuïtat com a espècie en el planeta, espero que quedi completament justificada nostra proclama del dret dels arbres.
Els necessitem i amb aquesta afirmació queda justificat l'incloure dins dels nostres drets humans aspectes que assegurin la seva continuïtat. Però volem recalcar que no sols veiem necessari afegir nous articles en els nostres drets que assegurin la seva cura per al nostre ús i benefici, sinó que també veiem necessari crear unes lleis que assegurin els seus drets, independentment dels nostres interessos. Hi ha situacions en les quals la defensa dels seus drets a través dels nostres pot ser suficient, però no hem d'oblidar que si no focalitzem en els arbres, davant qualsevol conflicte d'interessos entre humans i drets, sempre sortirà guanyant l'humà basant-se en el seu dret a la propietat. Creiem molt necessari la creació de lleis que matisin que comporta la propietat d'un bé natural. És necessari limitar la propietat i especificar que comporta i que no comporta.S'ha de fer una declaracion de drets i obligacions per totes dues parts, i per a això primer s'ha d'elevar als arbres, al nivell d'éssers sensibles.
Advoquem a més, com també diu Francis Hallé, per la creació d'un comitè independent dels poders executius, dedicat a la vigilància i assessorament sobre els arbres i sobre la manera de relacionar-nos amb ells. Ha de ser un comitè apolític que no depengui de legislatures de 4 anys. Els arbres no atenen el nostre concepte de temps. Els arbres a diferència nostra, podrien ser immortals si no fos per algun factor extern, com una llamp o una sequera extrema o una malaltia. Tenen uns gens que cada any poden fer el cicle que un animal fa des que neix fins que mort. Els gens van morint però la diferència és que en els humans els gens van morint amb el pas del temps i ja no es tornen a crear ni regenerar, i en un arbre a la tardor es van morint per a tornar a crear-se de nous durant la primavera següent, podent accedir a una certa immortalitat. Si a això li afegim la capacitat que tenen la majoria d'arbres (els més moderns) a créixer en format de colònies que van repetint estructures com a clons reiteratius, tenim a uns éssers molt longeus. Una longevitat que ens supera fins i tot com a espècie. Hi ha arbres centenaris, mil·lenaris, arribant fins a arbres que superen els 43000 anys com és el cas de l'espècie Lomatia, que va germinar en l'època dels neandertals, abans que ni tan sols existíssim com a espècie i que encara viu en l'actualitat.
Un regne que tant ha aconseguit superar no creis que les nostres lleis han de poder assegurar la seva supervivència ?
No creeis que tenim molt a aprendre d'una espècie que ha aconseguit viure durant tant de temps? i sobretot, No creeis que es mereixen tenir unes lleis que els defensin i un comitè que vetlli per la seva vida i la seva supervivència? i que al seu torn vetlli per la nostra supervivència?
Que volem aconseguir amb la proclama dels drets dels arbres:
- Assegurar una bona relació entre humans i arbres.
- Assegurar un bon “ús” dels arbres per part dels humans.
- Garantir el benestar i salut de les persones i dels arbres.
Com diu el filosofo Robert Dumas, “L'arbre és el tutor de la humanitat”. Segons ell, els arbres són tan importants per als humans, que ens donen la possibilitat de comportar-nos com a veritables éssers humans. I per a això, com diu Francis Halle, és fent un bon ús d'ells.
Aquesta frase ens fa entendre que no poden separar-se els drets dels humans dels arbres i que per això defensant uns defensem als altres.
Articles a afegir en la Declaració dels Drets Humans:
o Considerant que sense els arbres, nosaltres no podem exercir la nostra condició humana, i que la seva companyia és un dret humà fonamental, , ningú podrà ser allunyat de la vista dels arbres, ni ser privat de la seva presència. I per això: Els llocs habitats pels humans (ciutats,pobles, carreteres…) de manera quotidiana han d'estar en la mesura que sigui possible plantats amb plantes i si pot ser per arbres, considerant aquells llocs exempts de verd com a hostils, invivibles i deshumanos, o en el seu més ampli significat, desnaturalitzats.
o Tots els humans, sent iguals davant els arbres, ningú s'apropiarà el dret de maltractar ni de destruir als arbres.
o Utilitzar als arbres pot ser legítim sempre que es faci seguint l'estipulat com a bon ús dels arbres. En cas de sospita d'un ús indegut l'acte podrà ser avaluat per un comitè expert i especialitzat a aquest efecte i el veredicte serà efectuat per consens.
o L'actitud de la nostra societat, englobant a tots els sectors, entitats i poders, davant els arbres serà sempre regida sota la comprensió i el respecte cap als arbres.
Articles sobre la defensa dels drets dels arbres:
- L'espai aeri i radicular que cada espècie determinada necessita i desenvolupa en el seu estat adult. Cal pensar que, contràriament al que es creï, les arrels en molts casos ocupen el doble que la copa.
- Edificis, estructures, lamparas, cablejats...i les instal·lacions subterrànies.
- Projectes futurs d'urbanisme que puguin afectar els arbres.
- Tenir en compte tot això garantirà el bon desenvolupament de l'arbre en un futur, evitarà haver d'arrencar-los quan comencen a tenir unes certes dimensions i evitaràs sobretot podes innecessàries i nocives per a l'arbre per falta d'espai.
- Quadern sobre com tractar als arbres
- Marca de bona convivència amb els arbres
Els arbres dins del curriculum escolar:
- Els arbres dins del currículum escolar:
- Els sentits i la comunicació de les plantes.
- Tallers de dibuix, art..sobre els arbres
Publicacions:
Un llibre per a adults sobre l'arbre des de moltes mirades i angles, començant amb l'arbre com a temple i lloc d'espiritualitat, fins a un enfocament més
científic amb dades i recerca nova sobre els diferents descobriments fets sobre els sentits .. .
Contes per a nens sobre els arbres i la naturalesa.
Revista sobre l'arbre
Exposició itinerant sobre els arbres:
Xerrades i tallers
Educació més reivindicativa:
- Concentracions i manifestacions
- Parades de Treballs
- Recol·lecció d'informació fotogràfica, informar i denunciar
- Diferentes activitats i tallers per a ajudar les persones a connectar
- Plantacions d'arbres amb escoles
- Banys de bosc
- Dansa entre arbres
- Caminades conscients entre arbres
- Dibuix i art creatiu relacionat amb el món arbori
1. Els arbres han de tenir el suficient espai per a viure:
És molt important conèixer i tenir en compte:
2. Donar als arbres un bon substrat:
A més de donar-los l'espai necessari, se'ls ha de proporcionar un bon substrat de plantació, aportant en el moment de la plantació aquella terra que li sigui necessària basant-nos en l'espècie i les condicions del lloc.
També es tindrà de proporcionar a l'arbre un sistema de reg, molt necessari durant els seus primers anys de vida.
3. Protecció:
Els arbres que són plantats en llocs urbans que puguin ser danyats pels cotxes (pàrquings…) seran protegits per alguna mena de tanca que impedeixi l'acostament excessiu dels cotxes al seu tronc.
A més per temes de compactació també es tendrà en compte una separació mínima de qualsevol maquinària pesant.
El pas de les persones també compacta el terreny, davant el que és necessari donar un mínim espai al seu al voltant del qual no pugui ser trepitjat.
La superfície de tot arbre haurà de tenir una capa de “mulching orgànic”, que és una capa d'origen orgànic que li protegeix de l'erosió, la sequera i de la compactació, a més de proporcionar-li humitat. Una altra opció molt recomanada és que els arbres seran sembrats al seu voltant amb una mescla de llavors de flors silvestres i herbàcies autòctones que ajudin a crear un ecosistema beneficiós per a l'arbre i els insectes, a més d'afegir un factor estètic a l'espai.
Quan es vagin a executar obres en un lloc on hi hagi arbres, aquests seran protegits amb unes estructures adequades per a protegir i per a fer visibles els arbres. A més les persones que treballin en l'obra seran formades sobre la protecció dels elements vegetals del lloc, als quals també se'ls notificarà la prohibició d'abocar qualsevol element de construcció al substrat.
4. Donar-los el temps que necessiten:
Donar als arbres el temps necessari perquè creixin al seu ritme. No plantem arbres ja grans com a resultat d'alguna campanya electoral que vol guanyar vots, sinó plantem sempre arbres joves que puguin adaptar-se al sòl, a les estructures subterrànies, que pugui enviar les seves arrels cap a on li convingui, buscant humitat, aliments, ancorant-se de tal forma que pugui contrastar la força dels vents, o que en canvi pugui créixer en l'adreça oposada a algun element que els és perjudicial.
Així plantem pensant no en l'ara immediat, sinó pensant en el futur dels nostres carrers, parcs o ciutats. Si volem espais amb grans arbres comencem per plantar petits arbres i conreem la paciència.
5. Poda:
Atès que cada vegada es demostra més que les plantes senten i perceben el seu entorn i el que els succeeixi en el seu propi cos, hem de canviar velles maneres d'actuar i de tractar a les plantes. Quan podem un arbre aquest el nota i comença tota una estratègia posterior per a intentar tancar totes les cicatrius ocasionades per nostra poda. Aquestes cicatrius en funció de l'edat de l'arbre, de l'època de l'any, del lloc, de la grandària de la ferida i de l'espècie d'arbre, podran ser tancades o no. Encara que, en el millor dels casos, la pugui acabar tancant, abans d'això passaran segurament diversos anys, temps durant el qual li poden entrar tot tipus de bacteris i fongs. Les ferides de poda encara que acabin cicatritzant han estat l'entrada de molts patògens que poden romandre en els teixits arboris i anar avançant per ells encara que la ferida ja estigui tancada.
La poda pot acabar ocasionant la mort de l'arbre, i en gairebé cap cas els sàrria beneficiosa, tot i que els humans continuem podant any rere any als arboles pensant que els fem un bé. Només són bones, o millor dit, menys perjudicials, les podes de formació, quan els arbres encara són molt joves, les podes de neteja, extraient branques seques,,,.I no oblidem mai que les podes les fem necessàries nosaltres, perquè l'arbre ja té les seves pròpies estratègies per a viure, sense necessitat de cap intervenció humana. El problema és que una vegada ja hem intervingut i de manera dràstica, com quan fem les dràstiques podes, l'arbre queda completament descompensat i afeblit i creix sobre teixit podrit que ho converteix en un arbre potencialment perillós, moment en el qual si que ha d'intervenir l'home.
I no oblidem que el risc zero amb un arbre de ciutat no existeix, igual que no existeix quan travessem un carrer transitat, però no per això parem la circulació.
Una bona gestió disminuirà al màxim els riscos i perills d'un arbre.
La poda és la principal causa de mort dels nostres arbres urbans i de jardins. Frédéric Ségur, responsable dels espais verds de Lió, a França, ens facilita unes dades que ens confirmen aquesta hipòtesi: el 80% de les malalties dels arbres de ciutat són provocades per les dràstiques podes a les que són sotmesos.
Asi que l'acabar amb aquestes podes seran un dels nostres temes principals de demanda. Serà acabar amb el seu maltractament.
B) Pilar educatiu, divulgatiu, de sensibilització i connexió:
Fer conèixer els arbres des de tots els angles possibles, i per a totes les edats i sectors de la societat.
Intentar entrar en formacions reglades que estiguin dins de l'àmbit forestal per a fer classes sobre els sentits i la comunicació de les plantes.