DIA DE L’ARBRE 2023

CELEBRACIÓ DIA DE L'ARBRE

Dia:

Dissabte 18 de març del 2023 *

*el dia oficial de l’arbre és el dimarts 21 de març

Lloc:
Can Vilallonga de Cassa de la Selva. Espai Natural de les Gavarres

Organitzador:
Associació Biotop Natura

Biotop Natura està inscrita des del 2017 en el registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya, amb NIF G55311609.
Declarada Associació d’interès ciutadà per la Generalitat de Catalunya al 2021.

Organitzadors:

  • Isabel Verdaguer
  • Raquel Toison
  • Enric Renart
  • Eduard Angel
  • Marina Cherino
  • Sandra Szetterwall
  • Emmett Coriat

Amb el suport de:

PROGRAMA

Matí:

09.00-09.15 h     Obertura del dia de l’arbre.
09.15-10.00 h     Sessió de Zhineng Qigong a la Natura amb Emmett Coriat – Natural Leadership
10.15-11.15 h     Bany d’arbres amb Isabel Verdaguer – Associació Biotop Natura
11.30-12.30 h    Taller farmaciola del bosc. Cristina Bota Cos
12.45-13.45 h    Sortida familiar per conèixer els secrets del bosc. Eduard Angel – Associació Biotop Natura

Servei per menjar: Creperia m & m Cassà de la Selva foodtruck

(Estaran tot el dia al pàrquing de Can Vilallonga)

Ofereixen:

-Entrepans, Hot-dog

-Patates fregides

-Creps dolços, Nutella, confitures, Kinder, etc.

-Creps salades: 3 formatges, pernil i formatge, etc.

-Servei de barra: refresc, cervesa, cafès i infusions.

Tarda:
15.00- 15.15 h    Explicació de l’exposició en honor als arbres . Raquel Toisón- Ultreiart
15.30-16.30 h     Xerrada de Frederic Solergibert sobre el seu llibre “Sota l’arbre amic”. 
16.45-17.15 h     Xerrada “La necessitat i la urgència de preservar els nostres darrers boscos centenaris”. Steffan Esser.- Sèlvans
17.45-18.45 h    Xerrada “Els sentits, la comunicació i la intel·ligència dels arbres”. Isabel Verdaguer – Biotop Natura
18.45-19.45 h    Xerrada “Els llops i els boscos. Campanya Lupus”. Ignasi Castellví- Centre Signatus
20.00-21.00 h    Espectacle de piano i dansa entre arbres. Jordi Muñoz-El Despertador i Laia Minguillon-Wild dance project i Turonet dansa

21.00 h                   Cloenda

 

Espais permanents
Taula informativa de la campanya “Els drets dels arbres”
Espai d’exposició d’art de Raquel Toisón i Anna Verdaguer.
Servei de foodtruck

INSCRIPCIÓ

Inscripció:

És necessari fer inscripció en aquest enllaç
Si teniu algun dubte o problema envieu-nos un correu a info@biotopnatura.com

Per temes d’organització, és necessari  indicar al correu si feu totes les activitats o si només en voleu fer alguna (indicar a quines participareu).

Si sou més d’una persona, feu la inscripció anotant totes les persones amb els seus noms, edats, i especificant a quines activitats assistirà cada una d’elles.

Places limitades

ENTRADA

Preu: 

Donació mínima de 10 €

 

Forma de pagament:

La donació es realitzarà  el mateix dia de la jornada a la taula d’informació de Biotop Natura. Es prega portar els diners en efectiu. No hi haurà màquina lectora de targetes (datàfon). 

PARTICIPANTS

Persones que participen en les xerrades i les activitats

Frederic Soletrgibert

Nascut a Barcelona, ​​va desenvolupar una fascinació primerenca per l’espiritualitat, la literatura i la psicologia. Ansiós per explorar la ment, al final de la seva adolescència va aprendre a meditar. L’impacte d’aquesta experiència li va deixà una profunda impressió, momento a partir del qual, en paraules del mateix Frederic, va començar la seva educació superior, no en el sentit tradicional occidental: a través de l’aprenentatge dels llibres, sinó a través de l’experiència directa amb un nivell de consciència superior, del coneixement del Vedanta, dels Sutres de Patánjali i la seva relació amb la Física Quàntica, el Camp Unificat i els Alts Estats de Consciència. En aquesta època es va llicenciar en psicologia per la Universitat de Barcelona. Paral·lelament, el seu interès per la psicologia de Jung el va portà a implicar-se en l’estudi del Simbolisme Junguiano, l’anàlisi dels somnis i l’Astrologia Psicològica (1982). El seu desig d’aprofundir en el camp del desenvolupament personal el va portar a completar un certificat a Hipnosis i posteriorment a PNL i Coaching per l’Institut de PNL de Londres (any 1993) i un Màster en Estudis Interdisciplinaris (USA).

Avui Frederic és considerat un dels experts en creixement personal del nostre país, sent un destacat orador sobre les ciències cognitives, l’espiritualitat i el potencial del cervell.

Ha publicat “El que no es veu” i “Sota l’arbre amic”, publicats per Ediciones Urano

 

Emmett Coriat, nòmada, té la doble nacionalitat canadenca-espanyola i ha viscut o treballat a 6 països, ha estat un empresari en innovació sanitària des de fa més de 25 anys, com a capitalista de risc, CEO / fundador d’empreses de biotecnologia i, recentment, com a soci d’AEC Partners, una empresa líder en botigues d’assessorament estratègic, on dirigeix Pràctica d’innovació tecnològica sanitària;

Fa un parell d’anys, Emmett es va trobar immers directament en la profunda epidèmia de “desconnexió” que està colpejant la humanitat. No semblava ja important abordar cap millora real en la “sanitat”, ja que la ciència l’havia ignorat, amb resultats devastadors.

Després de passar temps amb el poble kichwa de l’Amazònia equatoriana i retirar-se a la Natura durant més d’un any, es va certificar com a guia de teràpia forestal per l’Association of Nature and Forest Therapy i com a professor de Zhineng Qigong per la Fundació Daohearts de la Xina. amb la missió d’ensenyar als líders empresarials com la natura podia ser el seu millor aliat per abordar la reptes del món VUCA del segle XXI, per a empreses i més enllà. Cap a un lideratge natural que harmonitzi cap i cor,

En fundar, Natural Leadership, Emmett cristal·litza el somni de cocrear una comunitat d’humans i líders empresarials on les pràctiques d’aprenentatge incorporat arrelades a la natura es combinen finalment amb les darreres proves científiques sobre l’impacte de la natura en la salut i el lideratge de les persones.

MBA de la London Business School (Regne Unit) y IESE (Barcelona), llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Montreal i diplomat en Gestió de la Propietat Intel·lectual per la Universitat McGill

Persona encarregada del Zhineng Qigong a la Natura:

Zhineng Qigong o “energia intel·ligent”, és la traducció aproximada dels caràcters zhi que significa intel·ligència i neng capacitat. 

Aquest sistema de qigong conserva la salut i prevé malalties degeneratives. A més com el seu nom indica, desenvolupa la intel·ligència i afina les facultats mentals del practicant. 

El mètode zhineng qigong es caracteritza en el seu primer nivell de pràctica per connectar l’energia del cos intern del practicant amb l’energia del món exterior. Amb això aconsegueix formar una totalitat integrada i coherent: home i natura, interior i exterior. La inducció de la ment al costat de l’execució d’una sèrie de moviments molt simples, allibera qi intern cap a l’exterior. Es genera una absorció de qi extern que flueix cap a l’interior i impregna meridians i òrgans interns. 

Aquesta pràctica va ser creada pel Dr. Pang Ming a Xna 

Natural Leadership

Raquel Toisón Alarcón (membre de la Junta Directiva) s’encarrega de la part  de desenvolupament d’imatges i campanyes creatives, i de les exposicions d’art i natura.

Raquel, des del 2000 treballa com a jardinera per l’Ajuntament de Barcelona, a l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, on ara és encarregada al Departament de Jardineres, portant color i verd on l’espai i l’arquitectura de la ciutat, no permeten la presència d’elements vegetals plantats al terra.

Des de ben petita l’apassiona la natura, “Ella… tan sabia i generosa sempre… tan bella i acollidora”.

Fa senderisme, li encanta passejar per la naturalesa, escoltar els seus sons, rebre la seva energia que l’ajuda a desconnectar de l’estrès en el que vivim avui en dia, i que li desperta els sentits.

Graduada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Les seves obres sovint incorporen elements de la natura, que també fa servir com a tema. També ho són la resiliència, la superació, el record, l’oblit i els rastres. @rta.ultreiart

Actualment participa en la campanya “Els drets dels arbres”, amb la que s’intenta conscienciar de la importància que aquests tenen a la nostra vida i a la del planeta.

Eduard Angel

Nascut a Barcelona 8 maig 1972,  viu en una antiga masia catalana, Can Marcó. a Amer, Girona, formant part del seu projecte de reconstrucció d’una masia amb els criteris, materials i forma de fer de l’època i el lloc.

Nivell Acadèmic: Ciències Polítiques i Sociologia.

Cursos relacionats:

Tècnic de ‘Medi Ambient en contaminació 1994 Nereo, Problemàtica dels boscos àrea mediterrània 1995 UdG, Economia i medi ambient 1995 UdG, Protecció Espais Naturals. Regulació jurídica 1996 UdG, Economia ecològica i Ecologia política 1997 UdG, Llei 3/98 de la Intervenció Integral Administració 1998 UdG.

Altres estudis: Tècnic en jardineria. Esp. Jardineria ecològica 2002 Esc. Cassà.

El 2004 va entrar com a regidor a l’Ajuntament de Caldes de Malavella on va realitzar diverses iniciatives mediambientals com a foment del reciclatge, energies renovables i protecció i catalogació d’arbres monumentals, protecció d’hàbitat de tortugues autòctones i zones d’interès natural.

Gracies a la seva feina Caldes de Malavella va ser el primer municipi de Girona que va signar la carta d’Aalborg , desenvolupant, a més, un Pla de Desenvolupament sostenible, Agenda 21.

Més tard va Iniciar la recerca i catalogació de boscos monumentals de Catalunya amb Jaume Hidalgo, impulsor de la actual associació de Selvans.

Actualmente es soci de Biotop Natura

Jordi Muñoz i Jovell

Llicenciat en Humanitats. Coach transformacional, recreador personal, musicoterapeuta i formador de formadors/es. Director i fundador d’El despertador i director de l’Institut d’Ecologia Emocional al territori espanyol. Viu amb la convicció que cadascú de nosaltres podem transformar-nos en allò que volguem i inspirar el nostre entorn a viure millor. Li interessa la qualitat de vida de les persones, potenciar i despertar la creativitat i la capacitat artística, aprendre, compartir i conversar. Li apassiona la música, perquè el considera el millor canal per connectar amb el nostre món interior. Creu que et pernet viatjar a través d’ella i acompanya a sintonitzar a cadascú/na amb la seva essència. El despertador
Professional del món de la dansa contemporània i Amant de la natura, els darrers anys enfoca el seu treball en ella, la natura, tan a nivell creatiu com a pedagògic fent aflorar aquesta connexió a través del seu moviment ‘físic i subtil’. Coneixedora del cos i el moviment, transmissora dels seus coneixements que sempre estan en evolució, aprenent prop de la natura, el seu caliu, el seu temps i el seu fer respectuós. Porta a terme els seus projectes amb El turonet dansa des de 2007, actualment està endinsada amb Wild Dance Project oferint tallers de moviment a la natura connectant l’experiència amb els 5 elements: Terra, Aigua, Foc, Aire i Èter. La Laia també és: Terapeuta de Massatge Tailandès. Conductora d’activitats físiques i esportives en el medi natural El turonet dansa

Cristina Bota Cos

Biòloga i educadora ambiental. Divulgadora etnobotànica popular. Tècnica d’habilitats per a la vida. Coautora, conjuntament amb la Carme Bosc, de la Guia del recol·lector, de Viena Edicions. @cristinabotacos

Llicenciat en Educació Física + Máster en Estudis Internacionals i Cooperació al Desenvolupament.

Des de 2006 fins al 2017 treballa a la Fundació Natura (“Acciónatura”) com a responsable de canvi global i innovació”. Des de març 2017 col·labora amb Sèlvans en els àmbits de captació de fons, relació amb empreses, comunicació, i gestió interna, també impulsant les diverses eines de valorització dels serveis ecosistèmics impulsades per Sèlvans: la iniciativa de compensació de l’ocupació del sòl “Compensanatura”, un crèdit de carboni específicament vinculat a una xarxa de boscos centenaris, i una subxarxa de boscos amb funcionalitat terapèutica

TÍTOL XERRADA

La necessitat i urgència de preservar els nostres darrers boscos centenaris.

SÈLVANS: “Persones que cuiden dels boscos, boscos que cuiden de les persones”

 

BREU RESUM XERRADA

SÈLVANS té per missió la conservació del patrimoni forestal singular, així com la valorització dels serveis ecosistèmics dels boscos centenaris, la constatació científica dels beneficis d’aquests sobre la salut i el benestar de les persones, i també l’educació ambiental i la divulgació sobre els valors ecològics, paisatgístics, etnològics i socials d’aquests boscos. Ofereix tant a persones particulars, com també a empreses, l’oportunitat de corresponsabilitzar-se en la preservació d’un patrimoni natural únic i irreemplaçable, en benefici de la natura, del territori, i de les generacions presents i futures. 

 

Ignasi Castellví

És naturalista especialitzat en l’estudi i divulgació del llop. Va fundar al 1999 el Grup Signatus, on treballa actualment com a coordinador de projectes, dels quals destaca l’exposició itinerant “Llops”, les expedicions licològiques al Canadà, el programa de formació sobre el llop, el programa de sensibilització del llop destinat als centres d’ensenyament, la publicació de la revista “Lykos”, creada per a difondre la biologia i la situació del gran cànid,.. Ha estat membre de diferents entitats com el Museu de Ciències Naturals de Granollers o la Societat catalana d’herpetologia. Des de 2000 fins a 2005 va treballar com a guia de fauna a Guinea Equatorial. Entre 2001 i 2018 va gestionar en règim de concessió l’Escola de Naturalesa de la Diputació de Barcelona, Can Lleonart, situada a la Reserva de la Biosfera del Montseny.Ha publicat el llibre “El Rastre del Llop” (Editorial Equip Sirius, 2008), així com diverses publicacions de divulgació científica. És cofundador de l’Estació Biològica Georges Cuvier, situada al Marroc i fundada per a l’estudi i conservació del llop daurat

Títol: Llops i boscos.  Educació ambiental.

L’origen de la recolonització del llop a Catalunya, la causa per la qual es va poder expandir des d’Itàlia i un projecte educatiu per conscienciar sobre la importància de la seva conservació, ens permetrà acostar-nos al gran cànid.

Isabel Verdaguer Foz

Isabel Verdaguer Foz (Barcelona, 1975) deu la persona que és a un projecte de vida dels seus pares, que li va fer estar des de ben petita envoltada de natura. Reconstruir una antiga casa de muntanya al Prepirineu – on passar llargues estades on escriure, llegir, sentir i respectar la Natura- va ser la seva primera i gran escola. Després va voler apropar-se a la natura des de diferents angles, fent senderisme i alpinisme, així com observant el paisatge, els animals i les plantes. De mica en mica va aprendre a llegir el bosc, observar petjades i traces, a més d’estudiar la biologia i el comportament animal. En el món vegetal va aprofundir sobre la forma de comunicar i sentir de les plantes i sobre els seus beneficis, per acabar finalment fent un apropament mes terapèutic i profund en la pràctica del bany de bosc. Inicialment Diplomada en Turisme, va estudiar també Tècnica en jardineria i paisatgisme i un Postgrau en gestió d’espais verds públics. La seva passió pels animals també la va portar a titular-se com a Auxiliar veterinària, així com a rebre Formació a Fundació Mona sobre etologia (comportament) animal. La seva vocació pel món vegetal l’ha portat a matricular-se en diferents cursos de la Universitat de Tel-Aviv sobre biologia, comportament, sentits i comunicació vegetal. 2016 va esdevenir Guia de Boscos terapèutics per la Forest Therapy Association (Califòrnia). i en el 2018 Guia oficial d’itineraris terapèutics Selvans i de la UDG. Ha realitzat el Postgrau en significats i valors espirituals de la Natura a la Universitat de Girona (UdG), i està formada com a terapeuta Gestalt. Biotopnatura

DESCARREGA'T ELS DOCUMENTS

Facebook
Twitter
Instagram