CELEBRACIÓ DIA DE L'ARBRE
Dia:
Dissabte 18 de març del 2023 *
*el dia oficial de l’arbre és el dimarts 21 de març
Lloc:
Can Vilallonga de Cassa de la Selva. Espai Natural de les Gavarres
Organitzador:
Associació Biotop Natura
Biotop Natura està inscrita des del 2017 en el registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya, amb NIF G55311609.
Declarada Associació d’interès ciutadà per la Generalitat de Catalunya al 2021.
Organitzadors:
- Isabel Verdaguer
- Raquel Toison
- Enric Renart
- Eduard Angel
- Marina Cherino
- Sandra Szetterwall
- Emmett Coriat
Amb el suport de:
Altres persones i entitats col·laboradores:
PROGRAMA
09.00-09.15 h Obertura del dia de l’arbre.
09.15-10.00 h Sessió de Zhineng Qigong a la Natura amb Emmett Coriat – Natural Leadership
10.15-11.15 h Bany d’arbres amb Isabel Verdaguer – Associació Biotop Natura
11.30-12.30 h Taller farmaciola del bosc. Cristina Bota Cos
12.45-13.45 h Sortida familiar per conèixer els secrets del bosc. Eduard Angel – Associació Biotop Natura
Servei per menjar: Creperia m & m Cassà de la Selva foodtruck
(Estaran tot el dia al pàrquing de Can Vilallonga)
Ofereixen:
-Entrepans, Hot-dog
-Patates fregides
-Creps dolços, Nutella, confitures, Kinder, etc.
-Creps salades: 3 formatges, pernil i formatge, etc.
-Servei de barra: refresc, cervesa, cafès i infusions.
Tarda:
15.00- 15.15 h Explicació de l’exposició en honor als arbres . Raquel Toisón- Ultreiart
15.30-16.30 h Xerrada de Frederic Solergibert sobre el seu llibre “Sota l’arbre amic”.
16.45-17.15 h Xerrada “La necessitat i la urgència de preservar els nostres darrers boscos centenaris”. Steffan Esser.- Sèlvans
17.45-18.45 h Xerrada “Els sentits, la comunicació i la intel·ligència dels arbres”. Isabel Verdaguer – Biotop Natura
18.45-19.45 h Xerrada “Els llops i els boscos. Campanya Lupus”. Ignasi Castellví- Centre Signatus
20.00-21.00 h Espectacle de piano i dansa entre arbres. Jordi Muñoz-El Despertador i Laia Minguillon-Wild dance project i Turonet dansa
21.00 h Cloenda
Espais permanents
Taula informativa de la campanya “Els drets dels arbres”
Espai d’exposició d’art de Raquel Toisón i Anna Verdaguer.
Servei de foodtruck
INSCRIPCIÓ
Inscripció:
És necessari fer inscripció en aquest enllaç
Si teniu algun dubte o problema envieu-nos un correu a info@biotopnatura.com
Per temes d’organització, és necessari indicar al correu si feu totes les activitats o si només en voleu fer alguna (indicar a quines participareu).
Si sou més d’una persona, feu la inscripció anotant totes les persones amb els seus noms, edats, i especificant a quines activitats assistirà cada una d’elles.
Places limitades
ENTRADA
Preu:
Donació mínima de 10 €
Forma de pagament:
La donació es realitzarà el mateix dia de la jornada a la taula d’informació de Biotop Natura. Es prega portar els diners en efectiu. No hi haurà màquina lectora de targetes (datàfon).
PARTICIPANTS
Persones que participen en les xerrades i les activitats
Nascut a Barcelona, va desenvolupar una fascinació primerenca per l’espiritualitat, la literatura i la psicologia. Ansiós per explorar la ment, al final de la seva adolescència va aprendre a meditar. L’impacte d’aquesta experiència li va deixà una profunda impressió, momento a partir del qual, en paraules del mateix Frederic, va començar la seva educació superior, no en el sentit tradicional occidental: a través de l’aprenentatge dels llibres, sinó a través de l’experiència directa amb un nivell de consciència superior, del coneixement del Vedanta, dels Sutres de Patánjali i la seva relació amb la Física Quàntica, el Camp Unificat i els Alts Estats de Consciència. En aquesta època es va llicenciar en psicologia per la Universitat de Barcelona. Paral·lelament, el seu interès per la psicologia de Jung el va portà a implicar-se en l’estudi del Simbolisme Junguiano, l’anàlisi dels somnis i l’Astrologia Psicològica (1982). El seu desig d’aprofundir en el camp del desenvolupament personal el va portar a completar un certificat a Hipnosis i posteriorment a PNL i Coaching per l’Institut de PNL de Londres (any 1993) i un Màster en Estudis Interdisciplinaris (USA).
Avui Frederic és considerat un dels experts en creixement personal del nostre país, sent un destacat orador sobre les ciències cognitives, l’espiritualitat i el potencial del cervell.
Ha publicat “El que no es veu” i “Sota l’arbre amic”, publicats per Ediciones Urano
Emmett Coriat, nòmada, té la doble nacionalitat canadenca-espanyola i ha viscut o treballat a 6 països, ha estat un empresari en innovació sanitària des de fa més de 25 anys, com a capitalista de risc, CEO / fundador d’empreses de biotecnologia i, recentment, com a soci d’AEC Partners, una empresa líder en botigues d’assessorament estratègic, on dirigeix Pràctica d’innovació tecnològica sanitària;
Fa un parell d’anys, Emmett es va trobar immers directament en la profunda epidèmia de “desconnexió” que està colpejant la humanitat. No semblava ja important abordar cap millora real en la “sanitat”, ja que la ciència l’havia ignorat, amb resultats devastadors.
Després de passar temps amb el poble kichwa de l’Amazònia equatoriana i retirar-se a la Natura durant més d’un any, es va certificar com a guia de teràpia forestal per l’Association of Nature and Forest Therapy i com a professor de Zhineng Qigong per la Fundació Daohearts de la Xina. amb la missió d’ensenyar als líders empresarials com la natura podia ser el seu millor aliat per abordar la reptes del món VUCA del segle XXI, per a empreses i més enllà. Cap a un lideratge natural que harmonitzi cap i cor,
En fundar, Natural Leadership, Emmett cristal·litza el somni de cocrear una comunitat d’humans i líders empresarials on les pràctiques d’aprenentatge incorporat arrelades a la natura es combinen finalment amb les darreres proves científiques sobre l’impacte de la natura en la salut i el lideratge de les persones.
MBA de la London Business School (Regne Unit) y IESE (Barcelona), llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Montreal i diplomat en Gestió de la Propietat Intel·lectual per la Universitat McGill
Persona encarregada del Zhineng Qigong a la Natura:
Zhineng Qigong o “energia intel·ligent”, és la traducció aproximada dels caràcters zhi que significa intel·ligència i neng capacitat.
Aquest sistema de qigong conserva la salut i prevé malalties degeneratives. A més com el seu nom indica, desenvolupa la intel·ligència i afina les facultats mentals del practicant.
El mètode zhineng qigong es caracteritza en el seu primer nivell de pràctica per connectar l’energia del cos intern del practicant amb l’energia del món exterior. Amb això aconsegueix formar una totalitat integrada i coherent: home i natura, interior i exterior. La inducció de la ment al costat de l’execució d’una sèrie de moviments molt simples, allibera qi intern cap a l’exterior. Es genera una absorció de qi extern que flueix cap a l’interior i impregna meridians i òrgans interns.
Aquesta pràctica va ser creada pel Dr. Pang Ming a Xna
Natural Leadership
Raquel Toisón Alarcón (membre de la Junta Directiva) s’encarrega de la part de desenvolupament d’imatges i campanyes creatives, i de les exposicions d’art i natura.
Raquel, des del 2000 treballa com a jardinera per l’Ajuntament de Barcelona, a l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, on ara és encarregada al Departament de Jardineres, portant color i verd on l’espai i l’arquitectura de la ciutat, no permeten la presència d’elements vegetals plantats al terra.
Des de ben petita l’apassiona la natura, “Ella… tan sabia i generosa sempre… tan bella i acollidora”.
Fa senderisme, li encanta passejar per la naturalesa, escoltar els seus sons, rebre la seva energia que l’ajuda a desconnectar de l’estrès en el que vivim avui en dia, i que li desperta els sentits.
Graduada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Les seves obres sovint incorporen elements de la natura, que també fa servir com a tema. També ho són la resiliència, la superació, el record, l’oblit i els rastres. @rta.ultreiart
Actualment participa en la campanya “Els drets dels arbres”, amb la que s’intenta conscienciar de la importància que aquests tenen a la nostra vida i a la del planeta.
Nascut a Barcelona 8 maig 1972, viu en una antiga masia catalana, Can Marcó. a Amer, Girona, formant part del seu projecte de reconstrucció d’una masia amb els criteris, materials i forma de fer de l’època i el lloc.
Nivell Acadèmic: Ciències Polítiques i Sociologia.
Cursos relacionats:
Tècnic de ‘Medi Ambient en contaminació 1994 Nereo, Problemàtica dels boscos àrea mediterrània 1995 UdG, Economia i medi ambient 1995 UdG, Protecció Espais Naturals. Regulació jurídica 1996 UdG, Economia ecològica i Ecologia política 1997 UdG, Llei 3/98 de la Intervenció Integral Administració 1998 UdG.
Altres estudis: Tècnic en jardineria. Esp. Jardineria ecològica 2002 Esc. Cassà.
El 2004 va entrar com a regidor a l’Ajuntament de Caldes de Malavella on va realitzar diverses iniciatives mediambientals com a foment del reciclatge, energies renovables i protecció i catalogació d’arbres monumentals, protecció d’hàbitat de tortugues autòctones i zones d’interès natural.
Gracies a la seva feina Caldes de Malavella va ser el primer municipi de Girona que va signar la carta d’Aalborg , desenvolupant, a més, un Pla de Desenvolupament sostenible, Agenda 21.
Més tard va Iniciar la recerca i catalogació de boscos monumentals de Catalunya amb Jaume Hidalgo, impulsor de la actual associació de Selvans.
Actualmente es soci de Biotop Natura
Llicenciat en Educació Física + Máster en Estudis Internacionals i Cooperació al Desenvolupament.
Des de 2006 fins al 2017 treballa a la Fundació Natura (“Acciónatura”) com a responsable de canvi global i innovació”. Des de març 2017 col·labora amb Sèlvans en els àmbits de captació de fons, relació amb empreses, comunicació, i gestió interna, també impulsant les diverses eines de valorització dels serveis ecosistèmics impulsades per Sèlvans: la iniciativa de compensació de l’ocupació del sòl “Compensanatura”, un crèdit de carboni específicament vinculat a una xarxa de boscos centenaris, i una subxarxa de boscos amb funcionalitat terapèutica
TÍTOL XERRADA
La necessitat i urgència de preservar els nostres darrers boscos centenaris.
SÈLVANS: “Persones que cuiden dels boscos, boscos que cuiden de les persones”
BREU RESUM XERRADA
SÈLVANS té per missió la conservació del patrimoni forestal singular, així com la valorització dels serveis ecosistèmics dels boscos centenaris, la constatació científica dels beneficis d’aquests sobre la salut i el benestar de les persones, i també l’educació ambiental i la divulgació sobre els valors ecològics, paisatgístics, etnològics i socials d’aquests boscos. Ofereix tant a persones particulars, com també a empreses, l’oportunitat de corresponsabilitzar-se en la preservació d’un patrimoni natural únic i irreemplaçable, en benefici de la natura, del territori, i de les generacions presents i futures.
És naturalista especialitzat en l’estudi i divulgació del llop. Va fundar al 1999 el Grup Signatus, on treballa actualment com a coordinador de projectes, dels quals destaca l’exposició itinerant “Llops”, les expedicions licològiques al Canadà, el programa de formació sobre el llop, el programa de sensibilització del llop destinat als centres d’ensenyament, la publicació de la revista “Lykos”, creada per a difondre la biologia i la situació del gran cànid,.. Ha estat membre de diferents entitats com el Museu de Ciències Naturals de Granollers o la Societat catalana d’herpetologia. Des de 2000 fins a 2005 va treballar com a guia de fauna a Guinea Equatorial. Entre 2001 i 2018 va gestionar en règim de concessió l’Escola de Naturalesa de la Diputació de Barcelona, Can Lleonart, situada a la Reserva de la Biosfera del Montseny.Ha publicat el llibre “El Rastre del Llop” (Editorial Equip Sirius, 2008), així com diverses publicacions de divulgació científica. És cofundador de l’Estació Biològica Georges Cuvier, situada al Marroc i fundada per a l’estudi i conservació del llop daurat
Títol: Llops i boscos. Educació ambiental.
L’origen de la recolonització del llop a Catalunya, la causa per la qual es va poder expandir des d’Itàlia i un projecte educatiu per conscienciar sobre la importància de la seva conservació, ens permetrà acostar-nos al gran cànid.