Campaign Change Legislation Forest Fire Prevention

PROCLAMACIÓ CONTRA LA LLEI DE PREVENCIÓ D'INCENDIS BOSCALS

En nom de:

L’associació Biotopnatura i la seva campanya "Els drets dels arbres",

La Plataforma en defensa dels arbres, formada per un grup de persones de Can Carbonell especialment sensibles a la defensa de la natura,

I assessorat per l’enginyer forestal Marc Garfella.

Mitjançant aquest escrit volem explicar el nostre desacord amb alguns aspectes de la llei 5/2003, de 22 d'abril (i del Decret 123/2005, de 14 de juny, que la desenvolupa), sobre prevenció de boscos focs. Aquesta legislació incorpora les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana i, a l’article 7, del Decret 123/2005, s’incorporen les parcel·les interiors.

El nostre principal desacord se centra en el seu desenvolupament normatiu i, especialment, en la sol·licitud presentada per algunes autoritats municipals i del comtat.

Creiem que és molt necessari fer tasques forestals per a la prevenció d'incendis, com demostren els devastadors incendis que han afectat el territori i que amenacen de tornar-ho a fer cada any, però entenem que això no està renyit amb una gestió forestal respectuosa amb el medi ambient i la diversitat d’ecosistemes.

La prevenció d’incendis no hauria de ser sinònim de deixar espais verds sense desenvolupar.

No considerem adequats, professionals o respectuosos amb el medi ambient, d'acord amb aquesta llei, per dur a terme aquest treball de prevenció d'incendis.


Aspectes del marc legislatiu a revisar i modificar

  • Garantir la protecció de determinades espècies i espais.

    Tot i que la Llei i el Decret contemplen respectar un percentatge determinat d’arbustos, tractar les diferents zones de pendent i tenir en compte, a l’hora d’escollir els arbres i arbusts a tallar, les seves espècies i el seu origen. , amb preferència a les espècies autòctones i menys perilloses en cas d'incendi, però:

    • No té en compte l'edat de l'arbre.

    • No té en compte la situació específica dels diferents ecosistemes de cada lloc

  • Canvieu els criteris seguits per netejar la massa forestal: s'hauria de revisar el criteri de neteja de la massa horitzontal horitzontal per substituir-lo per una poda de neteja vertical. Dit d’una altra manera, creiem que és important moure la distància entre la capa herbàcia o arbòria i les marquesines, per reduir la possibilitat que el foc pugi cap a la marquesina, però no separant les marquesines, ja que són molt necessàries per reduir el dosser. entrada de llum a la capa herbàcia, evitant així que els arbustos creixin desproporcionadament. A mesura que entra la llum, el sotabosc creix, augmenta la massa forestal i augmenta el perill de foc.

  • Assegureu-vos de les illes arbustives: mantingueu la part arbustiva allunyada de la part superior, però no traieu del tot el sotabosc. El desenvolupament normatiu diu que es pot deixar fins a un percentatge màxim, però no marca cap percentatge mínim per deixar, de manera que correspon a l’ajuntament i al professional que ho faci escollir. Creiem que la legislació hauria d’assegurar un percentatge mínim de capa arbustiva. La supervivència de moltes espècies vegetals i animals depèn d’aquest ecosistema.

  • El Decret 123/2005 aplica els mateixos criteris per a la franja perimetral que per a les parcel·les interiors de les urbanitzacions, sense tenir en compte que hi ha factors rellevants que aconsellen un tractament diferenciat.

  • Canviar la interpretació actual de la legislació de prevenció d’incendis, que comença a incloure’s en el concepte de parcel·les interiors, als jardins privats. Les parcel·les urbanitzades no s’han d’incloure en aquesta llei.

  • Els nuclis urbans tampoc no s’han d’incloure en aquesta llei, ja que això comportaria la desaparició del verd a les ciutats i pobles quan s’apliqués la llei als parcs i jardins públics.

  • Demanem que la legislació de prevenció d’incendis forestals exigeixi que sigui realitzada per personal qualificat per tal de realitzar aquest tipus de treballs forestals, amb coneixement de les espècies i el seu funcionament, i no només el funcionament de les màquines.

  • Demanem que es comuniqui l'execució dels treballs forestals per aplicar la llei de prevenció d'incendis amb un cartell públic que es penja a les zones dedicades a pobles i urbanitzacions per a la comunicació del seu treball i activitats, especificant el dia i la finalització de treball i l’empresa que ho farà.

  • Demanem que se senyalitzi tota la feina que s'està fent.

  • Demanem que hi hagi un enginyer forestal contractat pel consistori o contractat externament per supervisar la correcta execució de la llei.

  • Us demanem que canvieu el protocol que segueix actualment el Consell Comarcal quan detecten alguna anomalia en una parcel·la que inclou un enginyer forestal que controla la correcta aplicació de la llei:

  • Envieu una carta per demanar-vos que apliqueu la llei de prevenció d'incendis a la vostra parcel·la amb l'única informació d'un dibuix on especifique de manera esquemàtica i molt senzilla els criteris a seguir. Cada parcel·la és diferent i no pot recaure en tota la responsabilitat que comporta la gestió i prevenció d’incendis, en un simple dibuix o en el criteri de qualsevol persona que s’ofereixi a fer aquest treball encara que no tingui els coneixements necessaris. . No creiem que això sigui responsable ni eficaç en la gestió de la prevenció d’incendis forestals.

  • Demanem a un enginyer forestal que especifiqui quins arbres s’haurien de talar, si cal, i com fer-ho.

  • En aquesta carta, us indica que en 30 dies se us inspeccionarà la feina feta i que, si no s'ha executat, se us penalitzarà. I si es va retallar massa, també es sanciona o només quan no es va retallar prou?

  • Amb aquesta primera carta, també inclouen un document per donar permís si voleu que una brigada subcontractada per l'ajuntament ho faci a un preu molt baix i feta per personal no qualificat i no controlada per cap tècnic municipal per verificar que l'obra segueix els criteris de la llei i no segueix un criteri d’explotació forestal.

  • És essencial que qui faci la tasca d’aplicació de la llei de prevenció d’incendis (brigades contractades per l’ajuntament o jardiners privats), i que s’executin en espais públics, com a parcel·les privades, el treball realitzat està controlat per un enginyer forestal de l’ajuntament o subcontractat per ell.

  • Possibles riscos al verd de Can Carbonell per l'aplicació de la llei de prevenció d'incendis forestals:

    Com a resultat d’aquest criteri legislatiu i de les seves mancances, tenim una aplicació de la llei amb:

  • Eliminació excessiva d’arbres

  • Una prioritat dels arbres amb diàmetres de tronc més grans.

  • Un personal no qualificat que no distingeixi les diferents espècies, ni el seu valor ecològic, ni la tècnica necessària per fer els talls correctes perquè els arbres es curin correctament.

  • Una aplicació de la llei que sembla seguir, per tant, més un criteri d’ús (extracció de fusta) que de prevenció d’incendis.

  • La legislació, a més, encara que especifica un criteri especial a les zones amb un pendent superior al 40%, on es requereix un informe tècnic que estableixi el criteri que millor s’adapti a la situació i al lloc. , no sembla tenir-se en compte quan s’aplica la legislació. A Can Carbonell no creiem que s’hagi fet cap diferenciació segons el pendent, quan és evident que això tindrà conseqüències en termes d’erosió del sòl i el consegüent empobriment del mateix, la seguretat de les carreteres i edificis existents.
  • Tot i que la llei obliga a senyalitzar tots els treballs realitzats en un espai públic, com és el cas dels treballs de prevenció d’incendis forestals, els treballs forestals realitzats a Can Carbonell com a resultat de l’aplicació de la llei de prevenció d’incendis, en cap cas han estat degudament senyalitzats.

  • Un altre aspecte que hem observat i que ja s’han començat a aplicar i que ens preocupa molt és que, tot i que en cap legislació sobre prevenció d’incendis es parla de les parcel·les construïdes, sinó només de les parcel·les dels interiors, els fitxers interpretatius enviats a la informació dels veïns de Can Carbonell i que es poden descarregar des del lloc web del consell comarcal o de la Generalitat, inclouen un fitxer amb una parcel·la construïda i tancada en perímetre en forma d'exemple perquè veiem com funciona la prevenció s’hauria de fer. Creiem que amb això hi ha la voluntat de fer creure que la llei és aplicable a totes les parcel·les de la urbanització i això no és justificable, ja que és aplicable a la franja perimetral i a les parcel·les sense construir. En cap cas en parcel·les urbanitzables.

  • Adjuntem amb aquesta carta un informe signat per un enginyer forestal que garanteix que el treball realitzat a Can Carbonell presenta fortes mancances i que segueixen més un criteri d’explotació forestal que no pas per a la prevenció d’incendis forestals.

    Atesa la situació que presenta aquesta legislació i la seva aplicació, especifiquem els punts més rellevants de la nostra demanda:

  • Que l’ajuntament demani al departament de prevenció d’incendis del departament d’agricultura que faci una aplicació més sostenible de la legislació de prevenció d’incendis ajustada a les necessitats del lloc i que es basi més en la tasca vertical, no en la poda horitzontal per separar herbacis capes i marquesines dels arbres, en lloc de confiar en la separació de les marquesines.

  • Demanar al nostre ajuntament que demani consell a un enginyer forestal, proposant-nos-ho a Marc Garfella, que ja ha treballat juntament amb altres ajuntaments per aconseguir aquest objectiu.

  • Hi ha molts ajuntaments, com l'Escala o Roses ..., que han demanat una aplicació de la llei més adaptada a la situació i han tingut èxit perquè la llei del 2003 permet la interpretació d'un enginyer.

    L’associació de veïns de Santa Coloma de Farners, els càmpings de Torroella de Montgrí, entre d’altres, han aconseguit una aplicació de la llei més suau i més adaptada a les necessitats del lloc.

    Per tant, afirmem que:

  • El nostre ajuntament s’uneix als ajuntaments que es preocupen pel seu verd i que demanen una aplicació de la llei, el DOGC 3879_8.5.2003 i el Decret 123/2005, diferent i basat en els criteris d’un enginyer forestal que estudia els cas de cada bosc, tal com va fer l’enginyer Marc Garfella, a petició d’altres municipis.

  • Que s’aplica una gestió diferent a la franja que a les parcel·les interiors i que no s’aplica a les parcel·les construïdes.

  • Que es tinguin en compte els diferents ecosistemes i necessitats de cada lloc.

  • Que un enginyer forestal realitzi un estudi per garantir que tots els treballs, en àrees públiques i privades, estiguin ben gestionats, amb criteris de prevenció d'incendis que no ignoren les necessitats de conservació i que sobretot no són per a ús forestal.

  • Que l’ajuntament comuniqui a la junta de l’associació de cada lloc i si existeix a la comissió encarregada de salvaguardar els arbres de la urbanització (en el cas de Can Carbonell si existeix), tota la informació sobre incendis treballs de prevenció (dates, empresa que realitzarà tasques de prevenció d’incendis i llocs on es farà aquest treball).

  • També volem que es publiqui al taulell d'informació de ciutats i urbanitzacions. Volem saber que la feina que s’està fent es realitza legalment i que no tothom busca llenya, suro, bruc, pinyes o el que sigui.

  • Senyalitzar adequadament els treballs forestals quan s’estan realitzant.

  • Que sigui el personal qualificat qui faci les tasques forestals, i això no és només saber utilitzar una motoserra i una desbrossadora. La persona que talla ha de conèixer l’espècie, el seu estat, la seva edat, la seva protecció, si es tracta d’una espècie autòctona o invasora, els arbustos que ha de deixar, quines espècies augmenten el risc d’incendi, quines espècies donen suport al pas del foc, com tallar adequadament per minimitzar l'impacte sobre la salut de l'arbre o arbust ...

  • Feu que el consistori vigili com van les coses, durant i després de la feina.

  • En resum, volem que les coses es facin bé, i això requereix professionalitat i una bona comunicació entre l'ajuntament i els seus veïns

    Facebook
    Twitter
    Instagram